, ,

10 правила за по-ефективно учене

Student

  1. Използвайте моменти, за да си припомните и да извикате информацията отново – след като прочетете една страница, погледнете настрани и се опитайте да си спомните кои са основните идеи. Акцентирайте само на онези моменти, които са по-важни и основни. Опитайте се да извикате основни идеи, докато пътувате към училището/университета или на различно място от това, на което първоначално сте се запознали с информацията. Способността да я извикате – да генерирате идеи, които са вътре във вас – е един от ключовите фактори за добро учене.
  2. Тествайте се. Разберете какво знаете – задавайте си въпроси – на всичко, през цялото време – можете да носите със себе си карти (flash cards) с най-важната информация.
  3. След като разберете каква е основната идея – винаги се стремете към това да задавате въпроси (вашите въпроси) и да откриете отговорите им. Упражнявайте се – повтаряйте информацията. Повторенито е изключително важно! Уверете се, че знаете всяка отделна стъпка на процеса. Представете си, че е песен и се научете да я „пускате“ отново и отново в ума си, така че да може информацията да се кодира в определеното за нея „чекмедже“ и да можете да я извикате, когато пожелаете. Поставете повторенията на определени интервали – отделяйте по-малко време всеки ден – като атлет. Вашият мозък е като мускул – може да се справи само с ограничено количество упражнения на дадена тема наведнъж.
  4. Редувайте различни методи за подход към информацията. Разглеждайте от различни ъгли проблема. Не отделяйте много време само на една техника, за да решите дадена задача или за да усвоите материал. Обикновено учебниците не са написани по такъв начин – ето защо е необходимо да правите това по ваш начин. (Използвайте мисловни карти, асоциативни връзки, flash cards, рисунки)
  5. След всяка глава, урок, лекция направете тестовете и обърнете внимание на допуснатите грешки. Това е много важно. Ако разберете защо сте ги допуснали – това ще ви помогне да подобрите резултата си. Ако желаете да учите по-ефективно, напишете даден въпрос от едната страна на картата, а от другата – напишете отговора, решението. (Писането на ръка благоприятства за развитието на невронни структури в много по-голяма степен, отколкото ако печатате (пишете на компютър) Имайте предвид това!
  6. Отделяйте време за почивки. Често срещано е да не можете да решите задача или да разберете даден материал от първия път, в който се сблъскате с информацията. Това е така, защото малкото учене всеки ден е много по-добър вариант, отколкото много четене наведнъж. Когато имате проблем с решаването на задача или усвояването на нов материал, дайте си почивка, за да може друга част на мозъка да се активира и да работи на подсъзнателно ниво. (Оставяте информацията на заден план и се отпускате)
  7. Използвайте обяснителни и доизяснителни въпроси и прости аналогии – когато имате проблем с определено понятие, замислете се дали можете да го обясните на 10-годишно дете по начин, че да бъде разбрано. Използването на аналогия (асоциация) наистина помага, като например да кажете че потокът електричество и като воден поток. Когато сте достигнали до просто обяснение – кажете го на глас и/или го запишете. Ако добавите още усилия, свързани с това да го повторите на глас или да го напишете, това ще ви позволи да го запомните по-добре – да кодирате дълбоко информацията (С други думи да я превърнете в стабилни невронни структури)
  8. Фокусирайте се – изключете всички звуци на телефона, затворете социалните мрежи – включете таймер, който да отмери 25 минути (средно това е времетраенето, в което фокусът се запазва и имате висока ефективност. Обикновено след това се нуждаете от кратка почивка) Използвайте тези 25 минути максимално ефективно. След като времето изтече се възнаградете! (В рамките на няколко минутки направете нещо, което обичате). Няколко подобни 25-минутни сесии могат да подобрят процеса на учене и да постигнете забележим напредък. Опитайте се да определите времето и мястото на учене.
  9. Захванете се с най-трудните неща първо – в началото на деня направете най-приоритетните за вас наща, докато сте още свежи.
  1. Замислете се с какво ще ви е полезна тази информация – ментален контраст – представете си това, което искате да постигнете, като вече осъществено, благодарение на това, което правите в момента. Поставете си снимка или напишете това, което искате най-много, това, за което мечтаете, за да си припомняте каква е вашата мечта – погледнете в тази посока, когато имате нужда от мотивация – времето за няпомняне ще ви се отплати пребогато, когато постигнете целта си.

kvalifikacia.bg

ТОП ОБРАЗОВАТЕЛЕН ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ и ИНИЦИАТИВА НА 2016 ГОД.

kvalifikacia.bg препоръчва:

„Talent Factory“ обучения  от Leader Academy – един специален тип обучения, обединяващи модули за личностно развитие с академично и кариерно ориентиране.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар