, ,

Аудиокниги вече и на български език? Какво представляват те?

audiobook

Слухът е сетиво, което е изключително важно за способността да възприемаме околния свят.

Научете повече доколко е важен слухът за запаметяването:

http://kvalifikacia.bg/dokolko-e-vajen-sluhut-pri-zapametyavaneto-kak-da-go-razviem/

Дениз Гергинова е създателят на портфолиото от аудио книги:

http://www.audioknigi.bg

„Това е интимно преживяване, което може да усети на дълъг път“, казва тя и добавя, че доброто „изпълнение“ е не по-малко важно от добрата книга.

Дениз Герганова прекарва 25 години в Австрия, работи там като инженер. В орпеделени моменти тя пътува по работа и уплътнява времето си като започва да „чете“ аудио романи на немски.

Създаването на аудио книга не е лесно начинание.

Необходимо е да се открие подходящ актьор – той трябва да е способен да влезе в историята и да я разкаже като своя. Желанието й е да популяризира българската литература за слушане, като адаптира книги на български автори – класически и нови. Друго изискване към актьорите е да бъдат искрени и да имат отношение към литературата, за да може да бъде пресъздаден текстът – иначе не се получава.

Аудиокнигите и драматизации на детски приказки биха могли да бъдат алтернатива на телевизора, но не само това – те развихрят въображението и спомагат за развитието му.

В българската съвременна проза най-силни са кратките разкази. Дениз обръща внимание и на задължителната ученическа литература – създават се записи за всички автори, които са включени за матурата на учениците.

Предстои пускането на „Естествен роман“ на Георги Господинов с гласа на актьора Стоян Алексиев.

Твърдението, че аудио книгите са за мързеливи хора, не е вярно в основата си. Тук преживяването е съвсем различно, информацията се възприема чрез друго сетиво – слуха, и ролята на актьора е от изключително значение.

Герганова споделя, че само 7% от хората в България си купуват книги – още една болезнена статистика. Възниква въпросът и колко от тях ги четат. Когато е започнала с проекта си преди две години се е обърнала към тогавашния министър на финансите Симеон Дянков, който й е отказал, защото „няма достатъчно пари“.

Господин Дянков, щом е нямало пари за образование, възниква въпроса,  за какво  е имало тогава?

Образованието не е приоритет по друга причина, но няма да навлизаме в тази тема. Подкрепа от институции и организации може би няма да получи, а каузата е повече от печеливша за всички – остава всеки един от нас да я подкрепи по един или друг начин.

Желанието на Гергинова е да пренесе в аудио формат българската класика.

Разказва, че екипът й е получил благодарствено писмо от момиче, което е преживяло операция на очите и неин близък е купувал всеки ден по една аудиокнига, с която да я развличат, докато е в болницата.

Направете и вие един различен подарък:

http://www.audioknigi.bg/shop/

Аудио книгите ни носят различна емоция – може би 70 годишната им история в Щатите доказва, че за тях има отредено място!

kvalifikacia.bg

ТОП ОБРАЗОВАТЕЛЕН ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ и ИНИЦИАТИВА НА 2016 ГОД.

kvalifikacia.bg препоръчва:

„Talent Factory“ обучения  от Leader Academy – един специален тип обучения, обединяващи модули за личностно развитие с академично и кариерно ориентиране.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар