, , ,

IELTS Listening – 10 съвета как да подходите

Listening IELTS

                             Listening IELTS

Компонента „Listening“ в изпита IELTS се състои от 4-ри секции. Въпросите са 40 на брой. Разполагате с 40 мин. Отговаряте на въпросите, докато слушате записите – имате възможност да чуете записа само вендъж. Това обаче не бива да ви плаши, тъй като преди да чуете всеки отделен запис, имате възможност да погледнете въпросите, възможните отговори  и след като направите това, обикновено знаете какво предстои да чуете. На тази секция, при добра подготовка и при положение, че знаете някои техники, спокойно бихте могли да изкарате най-висока оценка.

На изпита разполагате с чернова, на която вписвате отговорите на въпросите за 30 мин. Впоследствие разполагате с 10 мин. да прехвърлите отговорите на т. нар. answer sheet.

Внимавайте с прехвърлянето, тъй като проверяващите гледат само него!

На самия изпит ви се дава молив и можете да пишете само с него.

Слушането като цяло е умение, което се развива. В отделна статия ще предложим ресурси за развитие на това умение.

Съвети:

  1. Прочетете внимателно инструкциите – всеки различен тип въпроси имат определена инструкция – прочетете я внимателно. Например, ако е написано 2 words only и впишете 3, дори и 2 от думите ви да съвпадат с отоговора ще получите 0 точки.
  2. Въпросите са групирани – преди всяка група въпроси (може да са 4-5 въпроса до 10 максимум) разполагате с 20-30 секунди до 1 мин. за група, която съдържа по-голям брой въпроси. Това време е много важно – в него е важно да подчертаете ключовите думи, които смятате за важни – както във въпросите, така и в отговорите. Можете дори да ги заградите, за да ви се набият на очи. Обикновено тези думи съдържат основната идея – те ще ви помогнат да предположите какво ще чуете, след като ви пуснат записа. Друго, което бих посъветвал, е да правите предположения. Опитайте се да отгатнете какъв би могъл да е отговора – запишете го с молив отстрани или отгоре. Така вниманието вече ще ви е насочено към нещо, което ви очаква. Или информацията ще се потвърди или ще ви опровъргаят. Ако на записа са ви казали да погледнете въпросите от 1 до 4 – направете го и поставете хоризонтална линия под 4-тия въпрос, за да концентрирате вниманието си само върху тях. За последващите въпроси ще имате отделно време и това винаги се съобщава в самия запис. След като групата от 4-ри въпроса (примерно – може да варира – да са 3,4,5,6, и т.н.) приключи, ще ви съобщят следващата група от въпроси, които да погледнете за 30-40 сек. и ще ви пуснат и самия запис. И така… до последната група въпроси. Всичко е добре организирано и върви по гореописания начин.
  3. Не се притеснявайте от множеството акценти, които можете да чуете – American, British, Australian etc. и от придужаващите шумове, които са свързани с мястото и средата, на което се провеждат разговорите. Изпитът е направен така, че отговорите на въпросите винаги се произнасят точно и ясно!
  4. Отговаряйте, докато слушате – пак да повторим – мястото, на което отговаряте е вашата чернова – можете да си водите записки, да ограждате, да подчертавате – всичко, което смятате, че ще ви улесни. Отговаряйте, докато слушате, защото, ако изпуснете момента, обикновено не можете да върнете в паметта си това, което сте чули. Отговорите на въпросите никога не са директно един след друг в записа – така че – спокойно – обикновено имате време и са разпределени по начин, който ви позволява да впишете всеки един от тях.
  5. Продължавайте напред с въпросите, дори и да изпуснете някой отговор. Няма никакво значение, ако пропуснете някой въпрос, тъй като не сте го чули. Помнете от 40 въпроса можете да направите 9-10 грешки от 40 и това ще означава резултат – 7.о band,   който в повечето случаи е приемлив навсякъде. (9.0 band – 1-2 грешки, 8.5 – 3-4, 8.0 – 5-6, 7.5 – 7-8, 7.0 band – 8-10 mistakes).
  6. Задачите свързани със Spelling – тук е важно да се упражнявате – много често се спелува име или се изрежда бързо номер и вие е необходимо да го запишете веднага и дословно. LL – може да се произнесе double L, същото се отнася и за цифрите – double 5 за 55 и т.н. Някои пощенски кодове съдържат и цифри, и букви, и това може да бъде объркващо. С няколко упражнения обаче – този проблем отпада.
  7. Уловки – често в Listening можете да попаднете на следната уловка. Казват нещо и след това се поправят – в една голяма част от случаите последното, което сте чули е и правилното… Например –   „I want to visit that gallery on Monday. No… wait, I’ve just remembered that it is closed on Monday, so I will go on Wednesday.“ и на въпроса When…?, правилният отговор ще е Wednesday.
  8. Четете внимателно въпросите – какво точно ви питат. Затова подчертавайте внимателно специфичните думи. Обърнете внимание на т. нар. Generalizations – ако например имате: „Well, I like to swim, hike and camp – to be involved in outdoor activities.“ Ако ви питат: What kind of activities…? правилният отговор ще е „outdoor“, а не „swimming“, „hiking“, or „camping.“
  9. Обърнете внимание на True/False/Not Given questions. Те обикновено са препъникамък. Например, ако имате: „This course is a must for all of the first year students, excluding foreign students.“ Ако въпросът е: „All the first year students have to take that course.“, отговорът ще е False заради чуждестранните студенти.
  10. Внимавайте с изписването на отговорите – ако имате spelling mistakes няма да ви признаят отговорите. Обърнете внимание на правилата за малка и голяма буква. Ще поместим отделна статия и за това.

Още веднъж да повторим – след 30-те минути ще имате 10 мин. да пренесете отговорите на answer sheet. Ето как изглежда той:

ielts-listening-answer-sheet-1-728

                              Answer sheet

Успех!

Можете да помествате въпроси след статиите – ще се опитаме да отговорим на всички своевременно.

kvalifikacia.bg

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар