,

Каква по-добра мотивация от мисълта: „Да, ти можеш!“

8200049278_cd27c18605_z

Опитът не е това, което се случва на един

 човек, а онова, което той успява да направи

 с нещата, които му се случват.

ОлдъсХъксли

 

Какво следва, ако на четиридесет и шест години при ужасяваща катастрофа с мотоциклет си бил обгорен така, че да не могат да те разпознаят, а четири години по-късно при самолетна катастрофа си бил парализиран от кръста надолу?

Тогава можете ли и да си помислите дори, че ще станете милионер, уважаван обществен оратор, щастлив младоженец и про-цъфтяващ бизнесмен?

Можете ли да си представите, че в това състояние ще карате сал в бурно море?

Ще се гмуркате в небето?

Ще се кандидатирате за политическа служба?

У. Митчел е прави всички тези неща — повече дори, — след два ужасни инцидента, нашарили лицето му с парчета разноцветна кожа, оставили ръцете му без пръсти, а краката му — тънки и неподвижни — в инвалиден стол.

След катастрофата с мотоциклет Митчел трябвало да изтърпи шестнадесет операции, тъй като повече от 65% от тялото му било обгорено, не можел да вдигне дори вилица, да набере телефонен номер или да отиде до тоалетната без чужда помощ. Но Митчел, бивш моряк, никога не вярвал, че е победен.

—        Аз отговарям за моя кораб— казал той —Всичко зависи от мен. Мога да  си изберама – да приема тази ситуация като неуспех или като отправна точка.

Шест месеца по-късно той отново пилотирал самолет.

Митчел си купил къща във Викториански стил в Колорадо, недвижими имоти, самолет и бар. По-късно, заедно с двама свои приятели, основал компания за производство на печки за дърва и тя се разраснала и станала втора по-големина и по брой на работните места във Върмонт.

Четири години след инцидента с мотоциклета самолетът, управляван от Митчел, се разбил на пистата по време на излитане и тъй като бил поразен дванадесетият прешлен на гръбначния му стълб, Митчел бил парализиран завинаги от кръста надолу.

—        Чудех се, какво, по дяволите, става с мен. Какво бях направил, за да заслужа това?

Несломим, Митчел работел ден и нощ, за да спечели колкото е възможно по-голяма независимост. Избрали го за кмет на Крестид Бат, Колорадо, за да спаси града от изграждането на мина за добиване на минерали, която би разрушила неговата красота и околната му среда. По-късно Митчел се кандидатирал за Конгреса, като превърнал странния си външен вид в свое предимство с лозунги като:

„Не избирайте поредното красиво лице“.

Независимо от шокиращия си външен вид и физическия недъг, Митчел започнал да плава със сал в бурно море, влюбил се и се оженил, получил мастърска степен по обществена администрация и продължил да лети, да участва активно в движението за защита на околната среда и да говори пред публика.

Непоклатимото положително мислене на Митчел станало причина да бъде поканен като гост в шоуто „Днес“ и в програмата „Добро утро, Америка“, а  „Тайм“, „Ню Йорк Таймс“ и други издания публикували статии, посветени на него.

—        Преди да се парализирам, имаше десет хиляди неща, които можех да правя — казал Митчел.

— Сега те са девет хиляди. Мога или да се боря за хилядата,които загубих, или да се съсредоточа върху останалите девет хиляди. Казвам на хората, че съм преживял две тежки сътресения през живота си. Но ако човек не ги използва като извинение, за да се откаже,тогава може би някои от преживяванията, които ви дърпат назад, могат да бъдат разгледани в друга светлина. Можете да отстъпите назад, да погледнете нещата от по-широк ъгъл и ще имате шанса дакажете:

—        Може би, това не е чак такава голяма загуба, в края на краищата.

Помнете: не е важнокакво ви случва, а как вие го приемате.

Джак Канфийлд и Марк В. Хансен

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар