, ,

Корабът с име „Българско висше образование“ потъва

7892SinkingShip

2014 година – случва се нещо необичайно – университетите обявяват допълнителен прием за студенти. Свободните места са много повече от випуска, който е завършил само преди няколко месеца.

До какво води това –  студентите със слаба оценка  могат да се поправят, явявайки се на още една дата. Така сега, на есен, могат да започнат наравно с отличниците. Как ви се струва това?

Фактът говори сам по себе си – сваляне на нивото.

Какво означава това? Няма пресяване и слабите ученици влизат наравно с отличниците.

Тази година Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е победител – само 550 са незапълнените бройки.

550 незапълнени бройки? – 22 факултатувни групи средно от по 25 човека.

Разбира се най-желаните специалности са запълнени – но вижте колко много незапълнени места остават.

Е, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е с отредено първо място спрямо много други университети в България, които са изправени пред това да затварят специалности и факултети.

72 000 са  свободните места са във висшите учебни заведения за випуск от 59 000 абитуриенти за 2014  година. Заминаващите(продължаващите обучението си в чужбина) обаче са не по-малко от 10 000 души.

Това са  приблизително 17 % от завършващите и бъдете сигурни – най-добрите ни такива.

Остават 49 000 абитуриенти, които, да речем, всички ще продължат обучението си. (Това няма как да се случи, но ще приемем известна неточност на данните, за да не задълбаваме) Вадим от свободните места всички кандидатстващи в България и остава – 33 хиляди свободни места.  А в някои предизборни кампании чухме обещания за откриване на университети. Какви откривания на университети господа политици – вие наясно ли сте какво се случва във висшето ни образование? Та ние трябва да започнем да затваряме университети.

Висшето ни образование е изправено пред катастрофа, ако не се вземат мерки. Приемането на студенти от малцинствата на конвейер няма да доведе до правилните последици, а само до това, което вече споменахме – падане на нивото на висшето образование спрямо европейското.

Още малко факти да изложим:

  • от тази година в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се влиза с тройка в почти всички специалности.
  • балът за най-желаната специалност – „Право“ (няма да обсъждаме на какво основание това е най-желаната специалност), се е сринал до рекордно ниски нива.
  • Пловдивският университет приема без приемен изпит. Кандидатите за висшисти в два факултета – по физика и химия, се явяват само на събеседване.

Алма Матер обяснява този феномен с демографската криза. Разбира се, че тя има значение и оказва влияние, но не бива да си затваряме очите пред по-важния факт. Всяка година 17 % от завършващите заминават – най-изявилите се българи. Университетите са изправени пред избор – да отрежат крайника и да спасят тялото или да оставят крайника, който ще зарази цялото тяло. Тук крайникът са онези специалности, към които няма интерес или предвидените свободни места са в повече. Това обаче не е достатъчно само по себе си. Специалностите, които ще останат след орязването се нуждаят от сериозни реформи. Време е да си сверим часовника спрямо 2 неща – какво търси пазара и как се извършват обученията в онези европейски висши учебни заведения, които дават резултати – кадри, готови да започнат да реализират потенциала си.

Сваляме нивото на образованието като инструмент, който запазва изкуствено крайника. Губим огромен брой българи, заминаващи да учат в чужбина. Все по-малко студенти отпадат след като са приети дадена специалност, за да не се губят като източник на приход. Неминуемо това води до пускане на определени студенти до продължават напред, без да имат изискуеми минимум знания затова. Парад на дипломи, които нямат особена тежест.

Корабът с флаг „Българско висше образование“ потъва. Ще се наложи да градим нов!

Андрей Илиев

kvalifikacia.bg

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар