Не мисли, а действай!

3d-waterfall-wallpaper

„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба Гъркът

Наистина ли ще скочиш оттам? – попитах Франк, който беше застанал на една скала, над един водопад.

– Разбира се. Удоволството е голямо. Ти няма ли да дойдеш?

Погледнах над ръба на пропастта.

– Не знам.

– Ще ти хареса! – увери ме Франк и полетя в дъга към вира надолу.

Стоях на ръба, гледах надолу и чувствах как адреналинът се движи в тялото ми – „мога ли да го направя?“ – питах се. Един вътрешен глас, наякъде там – отвъд адреналина, страха и ума, се появи и ме посъветва: „Не мисли толкова – просто го направи!“ Останах така още няколко секунди, после сякаш някаква сила ме повлече напред. Оказах  се във въздуха – времето спря… Думите не стигат, за да опишат това, което изпитах! Хареса ми!

Почувствах, че скокът ще победи нещо в мен и ще ме направи по-решителен и по-силен. Почувсвах, че малките победи подготвят големите. Всъщност дори не мислех какво ще бъде след това – това е работа на ума – аз просто скочих.

Понякога се налага да заглушим гласа на разума и да се възползваме от енергията, с която разполагаме. Когато отново се качих горе на скалата, запитах се колко ли пъти умът ми се е опитвал да ме накара да се откажа от неща, които биха ме направили щастлив.

Знанието, което е във вас – винаги ви дава добри идеи . Когато разъмът ви се колебае, а вътрепният ви „глас“ ви казва „ДА“ под формата на усещане, емоция – следвайте го! Този вътрешен „глас“ ние наричаме – „шесто чувство“,  подтик от сърцето, но думите отново избледняват, когато става въпрос за чувство, а тук става въпрос точно за това. Чувството се усеща – ние просто знаем. Използвайте ума си, за да ви дава сили – не да ви ограничава. В книгата си „Силата на настоящето“ Екхарт Толе нарича ума „най-големия враг“. С него водим борба всеки ден. И все пак той е необходим – сърцето без разум е хаотично, но разумът без сърце е тиранин. Освободете се от тиранията  на прекаленото обмисляне и бъдете като малките деца.

Алан Коен

kvalifikacia.bg

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар