, ,

Петокласник създава мисловни карти в помощ на учениците да помнят по-лесно

Петокласникът Кристиян Стефанов помага на своите ученици чрез пресъздаване на материала в училище с помощта на мисловни карти. Той помества мисловните карти в web страница, за да са достъпни на всички.

http://www.pomnilesno.eu/index.html

Целта е да бъде представена информация от учебния материал за 4 и 5 клас. Вдъхновение за този проект 12-годишното дете получава от книга на Тони Бюзан, посветена на мисловните карти.

Какво представляват мисловните карти и кой е създателят им?

Мисловни карти – стартиране на учебния урок с мисловна карта има своите положителни резултати върху процеса на обучението.

При мисловните карти по средата на лист А4 стои заглавието/наименованието на урока (общото). От средата се правят разклонения като принципът е дедуктивен – от общото към частното.

800px-Mindmap_rules

 

Различните клонове в мисловната карта са  са с различни цветове, т.к. това предразполага към отделяне и запаметяване на информацията. Мозъкът „обича“ реда. В мисловните карти се използват ключови думи – trigger words – спусъци, които по асоциативен път извикват основната информация. Правилото е първите разклонения да са с най-голяма дебелина до стигането на последните (най-тънки) клонове по веригата.  Към всека отделна дума  е важно да се прибави картинно изображение, което е от изключително значение за запаметяване на информацията. Ако това не е възможно (поради естеството на работата/материала, който онагледяваме –можем да поставим символи, които по асоциативен път да извикват информацията. )

По-голяма част от децата имат затруднения при запаметяването на преподадения материал в училище. Чрез изграждане на картина и подреждане и сортиране на информацията по точно определен начин инфрормацията се запомня много по-лесно.

Създател на мисловните карти е Тони Бюзан  – британски психолог, автор на методика за запомняне, творчество и организация на мисленето нар. мисловна карта (mind map).

Ето какво казва Кристиян за възникването на идеята:

„Да, аз прочетох книгата на Тони Бюзан и оттам започнах да правя мисловните карти, за да помогнат на моите приятели да си учат уроците например. В сайта се съдържат най-важните думи на всеки урок, години, събития“, споделя Кристиян пред нашата камера.

Този сайт все още не е популярен сред връстниците на малкия програмист, но това не го отчайва. Кристиян е изцяло отдаден на идеята и с удоволствие всеки ден обновява информацията.

„Много време ми отнема и ме лишава от игри и забавления, но за сайта съм готов на почти всичко. Ще направя абсолютно целия материал. По български, математика, човек и природа, история и цивилизация, география и икономика, целите ще ги има“, гарантира младежът.

С инициативата си Кристиян увлича и свои съученици и  ги ентусиазира да използват въображението си и да мислят как да бъде пресъздаден материала, за да бъде запомнен по-лесно.

Остава надеждата да бъдат въвлечени и повече учители, които да започнат да мислят за по-интересни, забавни и запомнящи се подходи за преподаване на материала в училище.

kvalifikacia.bg

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар