,

Преподавателите – каква е всъщност тяхната роля?

1891356_284174881740347_501448740_o
Важна ключова и отговорна!

Ето затова е важно като кандидатствате във висше учебно заведение да сте запознати с т.нар. преподавателски визитки.

Какво представляват те?

Опита, академичните постижения, педагогическите умения и отзиви на студенти за тях.

Всяка специалност има ядро от предмети, които по своята важност заемат основна част от познанията, от които имате нужда, за да се специализирате и да имате ясно разбиране към материята. Тези предмети се водят от преподаватели, чиито опит и познания ще ви помогнат за изграждането като личности и професионалисти.

Съветът, който бих искал да дам на кандидат-студентите е – проучете ги! Посетете техни лекции, вижте как протичат лекциите. Всеки от тези преподаватели има приемно време – отидете и поговорете – те, ако наистина са взели присърце професията и осъзнават ролята си – ще ви обърнат внимание и ще ви помогнат при ориентирането.

Едно от основните правила за постигане на успех в живот според Айнщайн е … задаването на въпроси. Питайте – всякакви въпроси, които възникнат, та дори и тези, които ви изглеждат незначителни и наивни – отговорите на тези въпроси могат да ви помогнат неимуверно!

Отнесете тези въпроси към вашите бъдещи ментори в лицето на преподавателите. Те ще отговорят на драго сърце! Но направете всичко това, преди да сте се записали в желаната от вас специалност, т.к. както биха могли да потвърдят решението ви, така и отговорите мога да ви насочат в друга посока. Така ще си спестите години наред на неловки усещания, които ще се пораждат от факта, че сте специалност, която не усещате точно като за вас.

Защо пиша всичко това? Защото проработи при мен!

Преди да влезна, преди изобщо да кандидатствам това, което исках, доста години след като бях завършил средното си образование и след като бях приключил с една бакалавърска степен, посетих няколко лекции, задавах купища въпроси за евентуалната ми бъдеща специалност и пъзелът се нареди.

И преди да си кажете – „от къде толкова време за това? „, се замислете дали наистина ще ви отнеме много време и колко много от времето бихте дали и загубили, ако набелязаното не се окаже вашето нещо, вашата специалност?!

„Вратите“ на университетите са отворени – направете ваше лично проучаване, посетете 2-3 лекции, поговорете със светилата-преподаватели в конретните специалности, позволете си да поразмислите и да почувствате какво наистина е за вас и впоследствие вземете решение какво искате да учите, Това впоследствие ще определите посоката на вашето развитие.

Избирането на грешна посока нищо не предвещава, но отнема ценно време, а и защо като може да бъде по друг начин?!

Преподателите ни приветсват в чудни светове, които са непознати за нас. Те са нашите гидове – добрите гидове запалват интерес, пораждат любов към дисциплината и остават завинаги в нашите сърца!

kvalifikacia.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар