,

То звучи доста нетрадиционно – академично ориентиране…

making-choices

Когато стартирахме тази инициатива, безусловно вярвах, че тя е необходима – всъщност никога не съм се съмнявал в това. То звучи доста нетрадиционно – академично ориентиране. Чували сме толкова много за кариерно ориентиране, че обикновено първата асоциация за академично ориентиране е кариерно – не, не – това са 2 различни стъпки в развитието на личността!

Академично ориентиране е свързано с избора ти на специалност и призвание. Искам да отбележа, че това дори не е задължително да се свързва с учебно заведение – може да става въпрос за сфера, която ни е дотолкова интересна, че да я подготвим теоретично без необходимостта от учебнo заведение – стига да е  дотолкова, че да можем да я приложим напрактика в живота си като избор, който ни прави щастливи. Това целим с академичното ориентиране – да потърсим и да намерим онези лични умения и търсения, които да ни подскажат какво ни вълнува, да открием онази специалност, оново учебно заведение, което ни предлага търсеното от нас.

Това не е лесен избор!

Необходимо е да му се отдели време и внимание. Защо го подценяваме? Та той е един от най-важните!

Каква кариера, какво кариерно ориентиране преди академично? Последователността е друга. Да си избереш какво да работиш, без да си разбрал дали искаш да го учиш преди това е като детското желание да израстнеш с 30 см за една нощ – чудесно и чудно желание, но това не е естественият ред. Разбира се тук може би биха се включили много хора, които биха ми опонирали с факта, че има случаи на хора, които знаят от 4-ри годишни какви искат да станат като пораснат. Така е! И това е прекрасно!

Но не всички са така – някои изобщо не разбират всъщност – разбира се в това няма нищо лошо, но смятам, че в известна степен това е една от трагедиите в живота – не фактът, че се е случило, а фактът, че си спрял да търсиш!

Никога не е късно и не е страшно – страшно е да спреш да търсиш. Можем да се поучим директно от учителя-живот, не е необходимо да посещаваме университет 4-5 години – разбира се, че не е! Просто учебните заведения спомагат това да се случи – чрез средата, атмосферата и фактa, че изискват най-големия ни актив – част от свободното ни време.

С АКАДЕМИЧНИТЕ КОНСУЛТАНТИ, ПСИХОЛОЗИТЕ, както и МЕНТОРИТЕ от университети в чужбина се надяваме да спомогнем при правенето на този важен избор – какво и къде да учим?

Мрежата от контакти, с която разполагаме, цели само едно – да  помогне на вскички онези, на които им предстои подобно решение, тъй като последствията от това решение са винаги големи и важни.

kvalifikacia.bg

Андрей Илиев

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар