,

Връща ли се интересът към книгите! Какво се случи през 2015г.?

Изминалата 2015 г., без колебание, може да се обяви като „година на четенето“. Фактите говорят сами по себе си – през 2015г. се открива филиал на градската библиотека в студентски град, което дава възможност да студентите да четат, да се събират и да обсъждат въпроси и търсения в академичен план. Освен това в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина бе открита  читАлнЯта, която може да се похвали с повече от 1500 заглавия. Това се случи на 29 юли миналата година и това място за кратко се превърна в най-новата инфо точка и градска читалня на София. Посетителите на Градската градина ще могат за пръв път да четат електронни книги на четци PocketBook.

„Перото“ се превърна в естествено последващо събитие и определено заслужава внимание и централно място на нашия разказ.

„Перото“ е първото по рода си литературно пространство в България, което отваря врати 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да събере всички които обичат книгите и литературата.

14

Дом на книгите – това място наистина е приютило толкова много книги. Те са навсякъде. Те… чакат и са готови да споделят – всичко това познание, от което посетителите имат нужда. Единственото необходимо е хората да им се доверят и да се отпуснат.

Имате толкова много възможости тук. Можете да се осамотите в някои от помещенията, пригодени за това.

51

Можете да седнете с приятна компания и да се сгреете с топла напитка.

32

Във всеки един момент, ако пожелаете, можете да се излезнете на терасата, от която се открива красива гледка, както и към модерната сграда Иглата на Фритьов Нансен.

„Перото“ предоставя среда, в която е тихо и приятно – можете да дочуете звуците на приятна „чил аут“ музика, чисто и уютно като вкъщи, с тази разлика, че тук интериорът, дело на Ина Дамянова, е създаден с цел да вдъхновява и да предразполага към творческа работа, концентрация или почивка.

Пространството разполага с отделни кътове – включително и детски такъв, а книгите чакат нетърпеливо следващия посетител, наредени по азбучен ред.

22

По-голяма част от книгите са български, което позволява читателите да се запознаят с богатата българска литература и да сехрани българската идентичност. Перото е създадено под шапката на Националния център на книгата и една от целите е да ни доближи повече до нашите писатели. Някои от българските литературни трудове усилено се превежат, за да не остават чужди на чужденците, дошли да почетат.

42

Мисълта, че можете да прекарате няколко часа на спокойствие на място, което няма такси, е особено приятна. И не само това – ако пожелаете питие, имате на раположение бар, който ви предлага богат избор. И когато вече сте си помислите, че няма с какво да бъдете изненадани, ви се разкрива последното парче от пъзела, което прави преживяването ви пълноценно и завършено – Перото е и книжарница, от която можете да купите всяко едно заглавие, което сте харесали и до което сте се докоснали. Разбира се ще ви бъде предоставено ново такова.

Перото е особено пространство – има нещо магично и необикновено. Може би затова допринасят и книжните събития, които регулярно се провеждат.  Всеки понеделник е на разполижение литературен гид, с който се обсъждат новите заглавия, а за край на работната седмица – всеки петък имате възможност да повдигнете тонуса и настроението си със Спиртен Спирит  и разнищване на любими книги на по питие. Децата не са забравени – всяка неделя ще има специално организирани детски събития.

Перото е новият дом на книгата. Както казва Мирослав Боршош:

„ Всеки един от нас си носи по едно перо в себе си – едно пространство, което е само за словото, книгата, литературата.“

За посетителите не остава нищо друго, освен да дадат изява на това перо…

kvalifikacia.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар