,

Защо да си студент?

 „Нещата се развиват най-добре за онези, които независимо как се развиват нещата, умеят да извличат най-доброто от ситуацията.“

Джон Удън

Започваме с тази мисъл, тъй като живеем в България. Не всичко се развива по начина, по който искаме, в обществен, политически и икономически  план, не можем и да се похвалим със достатъчно качествено здравеопазване и резултатно правосъдие, пък да не говорим за качествено образование.

 

bad-situation5

 

Деца, на които им е отказан „СНЕЖЕН ДЕН“  т.е. ден само за игра – те обаче си го създават сами!

Това не означава, че е необходимо това да са oтправните точки на действие. Всяка промяна в един или друг смисъл е отрицание на нещо старо – важно е обаче да не спираме да опитваме!

Ще цитирам една мисъл:

„Някои градят своето бъдеще, а повечето от нас само го чакат да дойде.“

Е. Хау

Оказва се, че бездействието в много случаи не само, че ни ни оправдава за определени последствия, но прави нещата още по-зле, т.к. се чувстваме жертви на обстоятелствата и средата, в която живеем.

Под истинския успех винаги се крие тежка работа! Тези думи отекват в съзнанието ми като естествено продължение на логическата нишка.

Да се върнем на темата – защо да продължаваме обучението си?  Защо да бъдем студенти? (тук не изключваме самообучението)

Защото студентството „отваря много врати“. Разбира се, ако фирмите и държавата се обърнат повече към стажанти и се разработват повече проекти, които да се изпробват при реални икономически условия, тогава мотивацията за обучение и за знание би била по-голяма. Тук обаче попадаме в омагьосан кръг – бездействието поражда бездействие. Ако се изтъкнат достатъчно причини и доказателства, че си струва да се инвестира в нещо – студенти, проекти или каквото и да е – и държавата, и фирмите ще бъдат много по-отворени към комуникация, основана на взаимен интерес.

 

Важно е да се извлича максимума от ситуацията – ситуацията тук е просто да  живеем в България (Вече се е превърнало в нарицателно за абсурдни ситуации и непоправимост). Въпросът е, че ние доста помагаме първата асоциация с „българска работа“ да е нещо, което не е свършено добре, не е свършено правилно. А какво казваме за небългарското? Отчитаме и плюсове и минуси, а за българскоро – само минуси.

Не става само с минуси обаче!

free-your-mind-from-negative-thoughts

Емигрантството не винаги е правилният избор и не винаги е правилният избор за всеки.

Разбира се присъства като вариант, особено що се отнася до образованието.

Въпреки демографската криза – местата за пръвокурсниците тази година са 77 000, а випускът е от 59 000 зрелостници, не бива да смятаме, че няма качествено образование в България и качествени преподаватели.

Има качествено образование в България и качествени преподаватели – и те не са малко на брой!

Въпросът е преди да се вземе решение какво да учим – да сме си „написали домашното“ и да сме направили достатъчно добро проучване.

Тук сме поместили по-важните неща, на които да се обърне внимание, преди да се вземе решение  – това се отнася, както за бакалавърските програми, така и за магистърски и докторантски: (макар там нещата да са много по-ясни като цяло)

http://kvalifikacia.bg/zashto-da-uchim-visshe-obrazovanie/

Ако учим нещо, което желаем, ще сме част от цяло едно поколение, от чиито действия ще зависи бъдещето на следващите поколения. Отговорни сме за всички онези, които идват след нас! Дори и този аргумент да не присъства във вземането на решение да се образоваме, има много други, които могат да наклонят везната в полза на ученето.

Учебната среда, преподавателите, колегите, разменните програми, студентските бригади и не на последно място – участие в една от най-сериозните обществени сили – тази на студентите и на младите хора.

Историята се повтаря – дали не можем да повторим 60-те години на 20-ти век?

Тогава се появява „младежката култура“, с групи като Бийтълс, привличащи огромни тълпи тийнейджъри, където и да се появят. Подобни явления пък допринасят за стимулиране на културната революция и за увеличаване на различията между поколенията.

 

positive-thought1

Мнението на студентите и младите е важно! Но доколко ще се вземе под внимание, зависи от действията, които ще се предприемат.

 

Андрей Илиев

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар