,

Защо да учим висше образование?

Първият въпрос е:

„Има ли смисъл да учите висше образование?”
01c-day-of-knowledge-2011

Все по-често попадам на твърдения от рода, че е безсмислено да се учи висше образование, че няма смисъл да си губиш времето, че образованието няма отношение към професионалната реализация.

Опасни и безотговорни твърдения! Може би има завършили студенти, които могат да изпаднат в подобна ситуация, но едно е сигурно – това не се отнася за всички!

Аз ще ви дам няколко причини „ЗА” това да продължите обучението си! Няма да разискваме на какво да обърнете внимание (това вече е направено: http://kvalifikacia.bg/prepodavateli-kakva-vsushtnost-e-tyahnata-rolya/) преди да вземете решение какво да учите, а ще изтъкнем някои причини защо да продължите обучението си.

Често се срещат и друг тип изказвания (без изобщо да са подготвени по темата), че броя на висшистите у нас е „много голям”. Какво означава „много голям”?

Могат да проверят и да се запознаят с броя на хората, завършили висше образование в Германия като процент от населението. Той е много по-голям, отколкото в България, и продължава да расте, именно защото все повече професии изискват по-високо образование.

Но да се върнем на темата: „Има ли смисъл да учите висше образование?”

  1. Важно е да продължите обучението си, т.к. отношенията в света стават все по-динамични и сложни, и в много области знанията, получени от средното образование не са достатъчни.
  2. Възможността да прекарате 4-5 години в академична среда, без да работите на пълен работен ден, не е за изпускане. Моментите, които запечатвате, остават за цял живот.
  3. Европейски програми за обмен – по програма „Еразъм +“ за рамката 2014-2020 Европейският парламент гласува рекордния бюджет от 14,7 млрд. евро. Всеки студент може да се възползва и да замине по програма „Еразъм +“ – стипендията, която отпускат, е напълно достатъчна, а опитът – неоценим.
  4. Само сте студенти, може да заминете на студентска бригада.  Наскоро имаше анкета – темата беше „студентите“, а основният въпрос – „Кое е най-полезно за студентите по време на следването им?”С най-голям резултат беше отговорът „Да съчетават ходенето на лекции и на работа, доколкото е възможно”. Да, може би това е най-търсеното, но уловката е „доколко е възможно”?! Студентските бригади дават възможност да работите, да пътувате и да заделяте средства, за да можете спокойно да се концентрирате върху обучението впоследствие, без да мислите за издръжката си по време на следването.
  5. Ако следвате неминуемо  ще създадете контакти. Приятелствата и контактите, които се създават по време на следването са едни от най-трайните и истински. Те се създават в етап от живота, в който се изграждаме като личности.
  6. Ще имате възможност да участвате в стажантски програми, за да се запознаете с работата в екип и да видите как всъщност се прилагат натрупаните знания – да разберете основните разлики между теория и практика.
  7. Ще имате възможност да ви преподават преподаватели-светила в конкретната област. Те обикновено не са много на брой. Но това няма значение – те преподават, т.к. обичат професията си,  разкриват опит си и споделят мирогледа си с вас. Те ви мотивират, запалват желанието ви да знаете повече, вдъхват ви ентусиазъм и вяра.
  8. И последно, защото никой не може да ви отнеме образованието!

„Никой не може да ти отнеме: образованието, опита и спомените.“

Майка Тереза

Андрей Илиев

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар