, ,

Защо мисловните карти работят при запаметяването на информация?

Нека първо да се спрем на изискванията, за да бъде създадена пълноценна мисловна карта – ако те са спазени, дългосрочното запаметяване на информация е само въпрос на няколко механични повторения.

  • Централно разположение на обекта на наблюдение – в центъра стои основната тема.

maps-of-the-mind1

  •  Клонова структура – от общото към частното – мозъкът има нужда от ред. Когато информацията е добре структурирана, тя се запомня бързо.

 

mind-map1

 

  • Ключови думи – тук текстове и допълнителни обяснения не са необходими. Колкото по-просто е структурирана мисловната карта – толкова по-добра работа ни върши и по-добре се възприема информацията от нея.

 

keywords

 

 

  • Изображения – изключително важно условие за запаметяването. Изображенията ни позволяват да се развихри най-важното сетиво, що се отнася до запаметяването – зрението. Разбира се не към всякакъв тип информация или ключова дума има възможност да се прикрепи картинно изображение. В такъв случай можем да използваме символи, които асоциативно са свързани с ключовата дума. Желателно е поне за главните клонове да присъстват изображения или символи.

 

Pencils team

  • Линейна и йерархична структура – това е свързано с големината на буквите на ключовите думи и дебелината на клоновете  – правилото, което се спазва, съвсем естествено от хората, е по-общата информация да е с по-големи букви и да е разположена на клонове с по-голяма дебелина. Така преминаването към по-точната и конкретна информация е свързано с намаляване на шрифта и изтъняване на клоновете.

challenge

 

  • Да сме вложили въображението си – неслучайно тук ще поместим цитат – зад думите на автора се крият дълбоки прозрения.

“Въображението е по-важно от знанието“

Алберт Айнащайн

on-think-and-grow-rich-napolean-hill

 

 

  • Да се забавляваме докато създаваме мисловните карти – нека да отбележим колко е важно мисловната карта да бъде интересна и забавна – ако информацията може да бъде представена по смешен и забавен начин, тя е далеч по-запомнящата се.

 

fun

 

Създаването на мисловна карта отнема време. Ако информацията, която поместваме, е от значение да бъде дългосрочно запомнена, се оказва, че този процес всъщност ни спестява много време и усилия.

Андрей Илиев

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар